Toyota

Geen zelfrijdende auto voor Toyota, focus op rij-assistentie

Toyota wil zich de komende jaren vooral richten op het ontwikkelen van rij-assistentiesystemen. Honderd procent zelfrijdende voertuigen maken, ziet de Japanse autobouwer niet zitten. Dat zegt veiligheidsexpert Seigo Kuzumaki van Toyota. Eén van de redenen voor dit besluit is de rijbeleving. Die is voor veel automobilisten nog te belangrijk om de controle over het voertuig volledig uit handen te geven.

Diverse andere bedrijven zijn volop bezig met het ontwikkelen van volledig autonome rijsystemen. Onder andere Tesla en Google zien hier een markt in en werken aan de technologie om dit mogelijk te maken. Toyota, wereldwijd een van de grotere producenten, kiest een andere weg. “Een volledig autonoom voertuig is niet wat wij beogen”, licht Kuzumaki toe. Het bedrijf vindt dat volledig zelfrijdende voertuigen vooral geschikt zijn voor afgesloten rijbanen en niet goed passen tussen het reguliere verkeer.

Rij-assistentie

De Japanners geloven dat rij-assistentie een betere manier is om de verkeersveiligheid te vergroten. Het wil een auto maken die qua autonoom karakter level-3 haalt. Dit betekent dat er gewoon pedalen en een stuur in het voertuig aanwezig zijn, maar dat het wel zelf kan accelereren, sturen en remmen.

Highway Teammate is de naam van het autonome systeem dat rij-ondersteuning moet bieden aan Toyota-rijders op de snelweg. Deze technologie is inmiddels getest en moet in 2020 in Japan worden geïntroduceerd. Tevens komt er een tegenhanger voor stedelijke gebieden, de Urban Teammate. Wanneer dit systeem op de markt verschijnt, heeft het bedrijf niet meegedeeld.

Manuele besturing

Belangrijk obstakel bij de verdere ontwikkeling van level 3-voertuigen is het schakelen tussen manuele en machinale besturing van het voertuig. “Het klopt dat het teruggeven van de controle over het voertuig aan de menselijke bestuurder op dit moment het grootste ‘issue’ is”, zegt Kuzumaki. Het bedrijf heeft in dit verband tests uitgevoerd met onder andere geluidswaarschuwingen, lichten en trillingen. “Maar we werken er momenteel nog aan.”

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.