Delphi en Mobileye ontwikkelen samen zelfrijdend systeem

Producent van auto-onderdelen Delphi en techbedrijf Mobileye gaan samen een systeem bouwen voor zelfrijdende voertuigen. Tegen het einde van 2019 moeten beide ondernemingen een autonoom systeem gereed hebben dat kan worden ingebouwd in een regulier voertuig. Dat maakten de twee bedrijven dinsdag bekend.

De laatste tijd regent het samenwerkingsverbanden op het gebied van zelfrijdende auto’s. Zo besloot bijvoorbeeld Uber om met Volvo een partnerschap aan te gaan en werkt Google samen met Fiat-Chrysler. In veel gevallen gaat het om een autofabrikant die samenwerkt met een techbedrijf.

In het geval van Mobileye en Delphi betreft het twee ontwikkelaars van technologie, die zich vooral richten op voertuigonderdelen. Eerstgenoemde maakt sensoren en andere technologische toepassingen die gebruikt worden om obstakels op de weg te herkennen. Delphi Automotive produceert voertuigonderdelen en is ontstaan uit General Motors.

Focus op technologie

Samen willen ze een systeem ontwikkelen dat door traditionele autofabrikanten kan worden verwerkt in hun voertuigen, zodat deze zelfrijdend worden. De beide ondernemingen gaan dus niet zelf een auto maken, maar focussen puur op de technologie. Als alles volgens planning verloopt, willen het Israëlische Mobileye en het in Engeland gevestigde Delphi een vroege versie van hun systeem volgend jaar presenteren tijdens de CES, een beurs die zich richt op consumentenelektronica.

Het Britse bedrijf is al langer bezig met zelfrijdende technologie. Zo werkt het samen met de overheid van Singapore voor de ontwikkeling van een vloot zelfrijdende taxi’s. Tevens heeft het bedrijf een zelfrijdende auto gebouwd die vorig jaar in negen dagen van San Francisco naar New York reed, een route van enkele duizenden kilometers.

Mobileye werkte in het recente verleden samen met Tesla. Maar beide bedrijven zijn verschillende wegen ingeslagen. Topbestuurder van het Israëlische bedrijf Amnon Shashua vertelde aan de New York Times dat hij niet gelukkig was met de manier waarop de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen de technologie van Mobileye gebruikte.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.