Ford2016_MWC_AttheStand_MarkFields_48

Ford gaat flink inzetten op semi-autonome technologieën

Foto: Fors persbericht

Ford heeft een team samengesteld dat zich uitsluitend bezighoudt met de ontwikkeling van technologie voor automatische bestuurdersassistentie (ADAS). Mark Fields, President en CEO van Ford, vertelde op het Mobile World Congress in Barcelona dat Ford de investeringen in semi-autonome technologieën verdrievoudigt. Dit versnelt de introductie van semi-automatische systemen waarmee parkeren en automatisch rijden in druk verkeer gemakkelijker wordt.

In zijn toespraak op het Mobile World Congress in Barcelona legde Fields de nadruk op Fords overgang van een autobedrijf naar een auto- en mobiliteitsbedrijf via Ford Smart Mobility. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto’s, de klantervaring, data en analytics.

Revolutie

“Als we naar de toekomst kijken dan is het duidelijk dat we aan de vooravond staan van een revolutie in de mobiliteit – van autodelen en autonoom rijden tot de klantervaring”, aldus Fields. “Technologie en innovatie bieden ons de mogelijkheid deze trends aan te pakken en het leven van mensen te verbeteren door mobiliteit wereldwijd te veranderen.”

Ford verdrievoudigt zijn investeringen in bestuurdersassistentie technologieën zodat rijden in druk verkeer en parkeren gemakkelijker wordt. Traffic Jam Assist en Fully Active Park Assist zijn twee van de systemen waarvan Fields bekendmaakte dat Ford deze de komende drie jaar zal introduceren.

Traffic Jam Assist

Traffic Jam Assist helpt de bestuurder bij sturen, remmen en accelereren bij verkeersopstoppingen op snelwegen. Het systeem is gemakkelijk te activeren met een druk op de knop; het helpt de auto in het midden van de rijstrook te houden en remt en accelereert om dezelfde snelheid aan te houden als de voorligger.

Fully Active Park Assist helpt bestuurders bij het sturen en bedienen van gaspedaal, koppeling en rem om met een druk op de knop probleemloos in te parkeren.

Semi-autonome technologieën

“Andere al door Ford geïntroduceerde semiautonome technologieën zijn Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection, een camera- en radarsysteem dat voorliggers en mensen op de weg detecteert en Intelligent Speed Limiter, dat bestuurders kan helpen de toegestane maximumsnelheid te handhaven en zo kan voorkomen dat ze mogelijk dure snelheidsboetes moeten betalen,” aldus Ken Washington, vice president Ford Research and Advanced Engineering.

Ford streeft naar een mate van zelfstandigheid waarbij geen handelingen van de gebruiker zijn vereist zoals beschreven door SAE International (niveau 4 van automatisering). Met deze mate van zelfstandigheid worden autonome auto’s waarschijnlijk eerst aangeboden in een klimaat dat optimale sensorprestaties ondersteunt en in gebieden die in kaart zijn gebracht in 3D met hoge resolutie.

Autonome auto’s

“We doen er alles aan om autonome auto’s bereikbaar te maken voor miljoenen mensen,” aldus Washington. “Binnen goed gedefinieerde gebieden en gunstige omgevingsfactoren voorspellen we dat volledig autonoom rijden binnen vier jaar voor het eerst mogelijk zal zijn, en dat autonome auto’s reizen veiliger, leuker en toegankelijker zullen maken.”

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Ford gaat flink inzetten op semi-autonome technologieën”

Tibor Strausz|22.02.16|17:37

4 jaar dus voor 2020. wel alleen in gunstige omgevingsfactoren. ben benieuwd of ze hiermee de concurrentie slag wel aankunnen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.