Baidu_Campus

Chinese zoekmachine Baidu bezig met eigen zelfrijdende auto

Foto: wikipedia. commons.wikimedia.org

De Chinese zoekmachine Baidu heeft zich ook op de markt voor autonome voertuigen gestort. De ‘Chinese Google’ heeft een systeem ontwikkeld dat fungeert als ‘brein voor auto’s’. Dit systeem kan in bestaande voertuigen worden ingebouwd. Baidu wil het systeem binnen 3 jaar in 100 verschillende steden actief getest hebben en werkt daarvoor intensief samen met de Chinese autofabrikant BYD.

De Chinezen zien in de zelfrijdende auto een goede mogelijkheid om op gelijke voet te komen met de Westerse autofabrikanten.

Technologie

“De Chinese automobielindustrie is pas 100 jaar na de Amerikanen op gang gekomen. Daarom is veel van de basistechnologie niet in Chinese handen, zoals de motoren en versnellingsbakken”, vertelt Baidu-directeur Wang volgens Bloomberg. “Maar met de elektrische en zelfrijdende auto gaat de meest belangrijke techniek zitten in de computertechnologie. En op dat gebied is de afstand niet zo groot. Dat geeft China kansen om op hetzelfde niveau te komen.”

China investeert daarom flink in zaken als AI, map-technologie en internetverbindingen om vaart te zetten achter de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Al zullen de Chinezen nog flinke stappen moeten zetten om hun Westerse concurrenten in te halen. Maar ook de reguliere auto-industrie moet nog flinke stappen zetten om binnen vijf jaar de zelfrijdende auto in massaproductie te willen nemen.

Chinese markt

Dat gezegd hebbende, in de toekomst is China voor iedere fabrikant zeer belangrijk. De totale capaciteits-waarde van de Chinese markt op het gebied van auto- en transportindustrie wordt geschat op een verbazingwekkende 1500 miljard dollar.

De algemene wereldwijde verwachting is dat in 2017 auto’s diverse auto-pilot functies hebben, zoals zelfstandig filerijden en parkeren.  In 2022 zullen de eerste voertuigen zelfstandig in de stad kunnen rijden, waarna in 2025 de eerste volledig autonome voertuigen op de markt zijn.

Chinese omstandigheden

Wang verwacht dat Baidu een groot voordeel heeft voor de Chinese markt ten opzichte van Google, omdat Baide in Chinese omstandigheden kan testen. “In China wordt heel anders gereden. Ook een robot die in de Verenigde Staten is ontwikkeld, zal moeite hebben zich aan te passen aan de Chinese omstandigheden. Onze software wordt wel hier uitgebreid getest en ontwikkeld.”

Het systeem AutoBrain van Baidu wordt voorlopig getest in auto’s van onder meer BYD. Maar Wang sluit niet uit dat de zoekmachine in de toekomst ook eigen zelfrijdende auto’s zal produceren. Baidu is een Chinese zoekmachine. Het bedrijf werd in 2000 opgericht door Robin Li en Eric Xu. In augustus 2005 werd het bedrijf aan de beurs NASDAQ genoteerd.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.