Opel-URBAN, autopilot, rij-assistentie

Opel demonstreert technologie voor veilige stadsritten

Foto: Opel

De meeste rijassistentiesystemen zijn bedoeld voor gebruik buiten de stad. Maar juist in druk stadsverkeer zouden ze zeer goed van pas komen. Automobilisten komen soms ogen te kort om alle auto’s, vrachtauto’s, bussen, fietsers en voetgangers in de gaten te houden. Opel werkt nu mee aan de ontwikkeling van systemen die bestuurders in de stedelijke hectiek waarschuwen voor dreigend gevaar en zelfs de besturing kortstondig kunnen overnemen.

Opel doet dat als partner van het onderzoeksproject UR:BAN (gebruikersgerichte hulpsystemen en netwerkbeheer). Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Duitse overheid en is bedoeld om de veiligheid en de verkeersdoorstroming in steden te verbeteren. 31 partners – uit de auto-industrie, en elektronica- en softwarebedrijven – ontwikkelen in samenwerking met onderzoeksinstituten en lokale overheden intelligente bestuurdersassistentiesystemen en coöperatieve verkeersmanagementsystemen.

Veiliger rijden in de stad

Vooral in het stadsverkeer doen zich regelmatig situaties voor waarop een automobilist niet altijd tijdig kan reageren. Bijvoorbeeld als een auto plotseling wegrijdt van een parkeerplaats of als kinderen onverwacht van achter een geparkeerde auto de rijbaan op lopen. Opel heeft voor het UR:BAN-project een speciaal ontwikkelde Insignia ingezet, die waarschuwt voor dergelijke gevaren, maar die ook voertuigen en voetgangers kan ontwijken door automatisch te sturen en te remmen. Deze Insignia is uitgerust met een geavanceerde camera en radar, en met aangepaste rem- en stuursystemen die de controle over het voertuig kunnen overnemen.

Een ander demonstratievoertuig van Opel gaat nog een stap verder. Hierin zijn rijassistentiesystemen ingebouwd die ook rekening houden met het gedrag van de bestuurder. Aan de hand van voertuiggegevens, een frontcamera en een camera die de hoofdbewegingen registreert, analyseert het systeem aan de hand van een speciaal ontwikkeld algoritme het gedragspatroon van de bestuurder, om bijvoorbeeld te voorspellen wanneer hij of zij gaat inhalen. Met deze nieuwe techniek zijn systemen zoals de dodehoekwaarschuwing te optimaliseren en zijn overbodige en storende waarschuwingen te vermijden. Actieve veiligheidsvoorzieningen worden zo in de toekomst beter aanvaard.

Interactie tussen auto’s en infrastructuur

Opel werkt niet alleen aan systemen om aanrijdingen te voorkomen, maar wil ook de doorstroming van het verkeer bevorderen, met als doel om overlast te verminderen en brandstofverbruik te verlagen. Een Insignia Sports Tourer is voorzien van een MMI (Man-Machine-Interface), die via een WiFi-verbinding data betrekt van een verkeerscentrum en van andere voertuigen. Deze interactie maakt anticiperen mogelijk om bijvoorbeeld een kruispunt vlot en veilig te naderen en zonder te stoppen door te rijden. De bestuurder krijgt daarvoor aanwijzingen en informatie op de infodisplay in het dashboard en de middenconsole.

De expertise van Opel met deze zogenoemde Car-to-X-communicatie is hierbij van grote waarde. Het is de opmaat naar autonoom rijden. Hoewel al grote vooruitgang is geboekt met rijassistentiesystemen en automatisch rijdende auto’s, wil Opel ook de acceptatie vergroten. De rijervaring moet aangenaam blijven. Volgens Opel is rijden alleen leuk als het niet te saai en ook niet te veeleisend is en dat is precies waaraan de assistentiesystemen in de toekomst moeten en kunnen bijdragen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.