Opel, automated driving, autopilot, autonoom

Opel richt zich op autonoom rijden via onderzoek ‘Ko-HAF’

Foto: Opel

Opel is nauw betrokken bij het grootschalige Duitse onderzoeksproject Ko-HAF (Kooperatives hochautomatisiertes Fahren) dat zich volledig richt op autonoom rijden. Een van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van autonoom rijden zijn de uiterst gedetailleerde digitale kaarten die nodig zijn voor een zeer nauwkeurige locatiebepaling van de auto. Ook het proces van het overschakelen van autonoom naar handmatig rijden op ieder gewenst moment wordt door Opel in Ko-HAF uitvoerig onderzocht.

Automobilisten die veel tijd in de auto doorbrengen, vragen zich wel eens af of zij hun tijd niet beter kunnen benutten. Bijvoorbeeld door de krant te lezen, e-mails te checken of andere werkzaamheden uit te voeren. Een autonoom rijdende auto maakt dat mogelijk.

Safety Server

Deskundigen schatten dat een automobilist ongeveer tien seconden nodig heeft om zijn aandacht volledig op het rijden te richten als hij daarvoor met iets anders bezig was. Een zelfstandig rijdende auto moet dus in staat zijn om binnen die tijd de rijomgeving te herkennen en de verkeerssituatie in te schatten. Om dat allemaal vast te stellen, heeft de auto veel meer informatie nodig dan nu mogelijk is met behulp van sensoren en navigatie.

Daarom onderzoeken Opel en Ko-HAF de mogelijkheden van de zogenoemde Safety Server. Die maakt gebruik van sensoren die wegmarkeringen en andere objecten op de weg detecteren. De Safety Server verwerkt die informatie en stelt op basis daarvan een voorspellende digitale kaart op. Opel richt zich met name op de communicatie tussen server en auto via een zelf ontworpen serveromgeving, interfaces en communicatieprotocollen.

Gedrag herkennen

In het kader van autonoom rijden richt Opel zich ook op de bestuurder. Dankzij speciale software en sensoren wordt het gedrag van de bestuurder herkend en onderverdeeld in een bepaalde categorie terwijl de auto zelfstandig rijdt. Tevens moet de auto exact weten waar hij zich bevindt. Opel ontwerpt daarom algoritmes voor visuele kaarten en lokalisatie, die vervolgens gecombineerd worden met informatie van navigatiekaarten, bewegingssensoren en het wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GNSS).

Opel werkt in het onderzoeksproject aan een prototype dat autonoom kan rijden op de snelweg. Eerst wordt het prototype uitvoerig getest op een afgesloten testbaan. Ko-HAF ging in juni 2015 van start en loopt tot november 2018. Het project beschikt over een budget van 36,3 miljoen euro en kan rekenen op de steun van het Duitse ministerie van Economie en Energie.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.