Marie-Claire de Molenaar (Opel), Ernest Alvares en Niels Verbeek (Opel). Foto: Piet Prins

Nieuwe rijopleiding in Utrecht: ‘Ik les 100 procent zelfrijdend’

Veronica Verkeersschool uit Utrecht start in samenwerking met Opel een nieuwe rijopleiding: ‘Ik les 100 procent zelfrijdend’. Twee bekende vloggers doen de komende maanden verslag van een rijopleiding in een Opel Astra die uitgerust is met zo’n beetje alle ADAS-functies die mogelijk zijn. Ernest Alvares, directeur van Veronica Verkeersschool, ziet dit project tevens als een uitdaging naar het CBR: hoe gaan examinatoren om met rijondersteunende systemen tijdens het rijexamen?

Sinds 1 januari 2016 is het gebruik van ondersteunde systemen toegestaan tijdens het praktijkexamen voor het B-rijbewijs, zolang de techniek maar niet de volledige rijtaak overneemt. “Ik wil de discussie op gang brengen: hoe moeten we op het rijexamen omgaan met ADAS? Wat wordt er wel en niet toegestaan?”, vertelt Ernest Alvares.

Om het rijden met ADAS onder de aandacht te brengen, gaan vlogger Sophie Milzink en blogger Teni Stepanosian een rijopleiding volgen bij Veronica. Daarnaast rijden meerdere bekende YouTubers mee met Sophie in het kader van de Opel Meerijdersactie, die onlangs op Facebook is gelanceerd. Deze actie richt zich op jongeren zonder rijbewijs die altijd met hun vrienden meerijden en dus ook nooit de BOB hoeven te zijn. Via de Facebookpagina van Opel Nederland kan iedereen die meerijder uit zijn of haar vriendengroep taggen en ervoor zorgen dat deze vriend kans maakt om het rijbewijs te halen bij Veronica. Dit alles is ook te volgen via de social media-kanalen van de vloggers.

Kleinste modellen al uitgerust met ADAS

Niet alleen Veronica Verkeersschool, maar ook Opel Nederland wil graag ADAS promoten onder (toekomstige) automobilisten. Voor Opel is dit project een manier om klanten te laten zien hoe ze alles uit hun auto kunnen halen. “We zien nog te vaak dat klanten alle veiligheidsfuncties uitzetten zodra ze voor het eerst in hun nieuwe auto rijden”, zegt Marie-Claire de Molenaar van Opel. “Daarom geven we klanten bij de aanschaf van hun auto regelmatig een demonstratierit, zodat we alle functies kunnen uitleggen.”

Door rijschoolhouders wordt vaak gezegd dat jongeren nooit zo’n dure auto met ADAS kopen. Ook bij Opel is dit geluid bekend. “Dat argument gaat inmiddels niet meer op: zelfs onze kleinste modellen zijn inmiddels uitgerust met rijondersteuning”, zegt De Molenaar. “Bovendien begint een deel van de cursisten pas op latere leeftijd met autorijden, of ze nemen rond hun 24e een opfriscursus omdat ze na het behalen van het rijbewijs jarenlang geen auto meer hebben gereden. Deze doelgroep heeft meestal meer te besteden dan 18-jarigen, en schaffen ook eerder een auto aan met meer opties of ontvangen direct een auto van de zaak.”

Ook is private lease inmiddels een bekend fenomeen, vertelt Molenaar. “Steeds meer jongeren maken hier gebruik van. Een private lease-constructie stelt hen in staat een nieuwe auto te rijden die vaak al luxer is uitgerust. Daarnaast rijden ze ook geregeld in de auto van hun ouders die soms  is uitgerust met dergelijke systemen. Ook worden ouders van deze groep jongeren steeds vaker geconfronteerd met nieuwe auto’s voorzien van ADAS.”

Onderzoek rijexamen

“Dit initiatief met Opel is erg interessant. Het is goed dat een rijschoolhouder hiermee gaat experimenteren”, vertelt Gerben Schimmel, manager strategie en beleid bij CBR. “Ook wij bieden examenkandidaten de mogelijkheid af te rijden met ondersteunende systemen”, vertelt Schimmel: “We onderzoeken nu samen met SWOV in hoeverre ADAS daadwerkelijk wordt gebruikt tijdens het rijexamen. Op basis daarvan kunnen we eventueel ons beleid aanpassen.”

Dit najaar start het CBR in samenwerking met SWOV en de TU Delft met een evaluatie naar het gebruik van ondersteunende maatregelen tijdens het examen. Met de resultaten gaat het CBR na wat ADAS in de toekomst betekent voor de rijopleiding en het rijexamen. Hier worden ook examinatoren en rijinstructeurs bij betrokken. Examinatoren worden gevraagd naar hun ervaring met het gebruik van ADAS tijdens het praktijkexamen. Bij rijinstructeurs wordt nagegaan hoe zij tijdens de rijopleiding omgaan met ondersteunde systemen. Het CBR verwacht de resultaten van deze evaluatie medio 2018.

Lees ook: ‘Kritiek op plan om rijondersteuning op te nemen in rijexamen’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.