Autonome drone transporteert bloedmonsters

Zwitserland zet vanaf volgende maand autonome drones in voor het verschepen van bloedtmonsters tussen ziekenhuizen. De drone heeft een topsnelheid van zeventig kilometer per uur en kan een lading van maximaal twee kilogram of vier liter verplaatsen over een afstand van twintig kilometer. Het systeem wordt aangestuurd via een app en is geheel autonoom.

Het bedrijf Maternett kreeg dit jaar toestemming van de Zwitserse regering om een drone-netwerk op te zetten boven een dichtbevolkte bevolking. De drones werden vorig jaar al ingezet In Malawi om de wachttijd voor HIV-testen terug te dringen.

Andreas Raptopoulos, medeoprichter en CEO van Maternett, vertelt in The Verge dat de autonome drone is dit soort situaties een verschil maken: “Dergelijke diagnoses zijn vaak urgent en moeten snel getransporteerd worden. Nu moet men wachten op een koerier, maar een systeem als het onze, dat zowel autonoom als betrouwbaar is, verandert het gehele systeem.”

Maternett Station

De Matternet M2 landt op het Matternet Station, een platform dat functioneert als landingsplaats voor de drone. Wanneer het toestel geland is, wordt de plek vergrendeld. Indien nodig wordt een nieuwe lading ingeladen en ook worden de accu’s van de drones gewisseld, zodat hij direct weer kan opstijgen. Dit proces is geheel geautomatiseerd.

Het platform fungeert ook als luchtverkeersleider en voorkomt dat meerdere voertuigjes met elkaar in botsing komen. Dit maakt het mogelijk dat meerdere pakjes tegelijk verstuurd kunnen worden. Het naar eigen zeggen eerste volledig autonome dronenetwerk gaat volgende maand bij verschillende Zwitserse ziekenhuizen van start. Volgend jaar hoopt het bedrijf te beschikken over een breed bezorgnetwerk.

Bron foto: Matternet

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.