Autonomous car, Nissan

Nissan introduceert systeem voor rijondersteuning ProPilot Assist in VS

Bron: Nissan

Nissan brengt later dit jaar auto’s op de Amerikaanse markt die voorzien zijn van een uitgebreid zelfrijdend systeem. De technologie heeft de naam ProPilot Assist gekregen en wordt ingebouwd in een SUV-demovoertuig van het type Rogue. Ook moet nog dit jaar het systeem worden ingebouwd in de volledig elektrische Nissan Leaf. In 2020 moeten er ongeveer tien modellen zijn waarin het systeem wordt toegepast.

De Japanse autobouwer heeft met de ProPilot Assist geen volledig zelfrijdend systeem ontwikkeld. Het systeem heeft diverse bekende rijondersteuningsfuncties, zoals adaptive cruise control en automatic braking, geïntegreerd. Het kan daardoor in zekere mate zelfstandig rijden op snelwegen, al moet de bestuurder wel altijd zijn handen aan het stuur houden.

In de stad

In een stadsomgeving kan de ProPilot Assist nog niet uit de voeten. Nissan verwacht dat het nog vier jaar duurt, voordat de techniek zo ver gevorderd is dat zijn voertuigen ook in de bebouwde kom zelfstandig kunnen rijden, schrijft het magazine Edmunds.

Het systeem van Nissan is niet het meest geavanceerde systeem op de automarkt. De autopilot van elektrische-voertuigfabrikant Tesla gaat bijvoorbeeld nog verder. Daar kan een bestuurder enkele minuten zijn handen van het stuur afhalen, voordat een waarschuwingssignaal wordt afgegeven door het voertuig.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.