VS wijst tien circuits aan als testbaan voor zelfrijdende auto

De Amerikaanse overheid heeft tien testbanen aangewezen voor pilots met autonome voertuigen. Hiermee moet de opkomst van deze nieuwe vorm van mobiliteit een impuls krijgen. De tien banen liggen verspreid over het land, onder meer in Detroit en in Silicon Valley. Beide plekken zijn vooraanstaande regio’s als het gaat om de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

In november maakte het Amerikaanse ministerie van Transport bekend dat het tien circuits wilde aanwijzen voor pilots met autonome voertuigen. Uit de aanmeldingen heeft de overheid een selectie gemaakt, waarin onder meer twee banen in de staat Californië zitten.

Race

Amerika is volgens de overheid in een race verwikkeld met Europa en Azië wat betreft de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Snelle besluitvorming is daarom van belang, vindt senator Gary Peters. Het creëren van een netwerk van testcircuits kan hier een handje bij helpen.

Bij de lancering van de plannen in november zijn enkele voorwaarden geformuleerd voor testbanen die in aanmerking wilden komen. Er moet een veiligheidsplan zijn, waarvoor een verantwoordelijke moet zijn aangewezen. Tevens moeten de betrokken partijen bereid zijn gegevens te delen met andere bedrijven uit het circuitnetwerk, tenzij het gaat om bedrijfsgevoelige informatie.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.