Duitse retailer test zelfrijdende winkelwagen en bezorgrobot

Het Duitse bedrijf Metro heeft recentelijk tests uitgevoerd met twee zelfrijdende karretjes. Het gaat om een automatisch rijdende winkelwagen en een robotauto die zelfstandig boodschappen kan bezorgen op het gewenste adres. De innovaties werden gepresenteerd op de Innovation Day van het bedrijf dat onder andere verantwoordelijk is voor de groothandelsformule Makro en elektronicaketen Mediamarkt.

Het winkelwagentje kan de betreffende klant op de voet volgen en heeft de naam Wiigo gekregen. Door middel van beeldherkenning weet het karretje precies welke persoon het moet volgen. Door de uitvinding moet boodschappen doen makkelijker worden voor de klant, bijvoorbeeld voor mensen in een rolstoel.

Het zelf pakken van de boodschappen is nog een stap te ver. De klant moet voorlopig de producten nog zelf pakken en in het wagentje leggen, maar hoeft het karretje niet meer vooruit te duwen. Het voertuig is gemaakt door het Portugese bedrijf Follow Inspiration (bekijk ook de video onderaan dit artikel).

Starship-robot

Hoewel zelf pakken dus nog een brug te ver is, kan het thuisbezorgen van producten al wel automatisch worden gedaan. Metro heeft onlangs een test uitgevoerd met de Starship-robot. Deze kan een lading van maximaal tien kilogram vervoeren over een afstand van ongeveer vijf kilometer.

In de proef werd chocolade bezorgd bij een nabijgelegen kinderdagverblijf. Het voertuig, geproduceerd door Starship Technologies uit Estland, kon zelfstandig tussen het verkeer op de openbare weg rijden naar het verblijf. Om te voorkomen dat vreemden onderweg de chocolade kunnen pakken, is de productbak van het voertuig alleen te openen met behulp van een pincode (bekijk ook de video onderaan dit artikel).

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.