De Cruise AV van General Motors

Onderzoek naar zelfrijdend kantoor van de toekomst

Een testontwerp van General Motors

Eén van de beoogde voordelen van zelfrijdende auto’s is dat mensen de tijd die ze normaal aan autorijden kwijt zijn anders kunnen besteden. Bijvoorbeeld door aan boord van het rijdende voertuig te werken. Verschillende onderzoeksorganisaties gaan nu aan de slag met het ontwikkelen van dat zelfrijdende kantoor. 

Het onderzoek krijgt een subsidie van 2 miljoen dollar van de National Science Foundation –  omgerekend zo’n 1,8 miljoen euro. Daarmee kunnen onderzoekers van de University of New Hampshire en vier andere instellingen aan de slag. “Miljoenen mensen zijn elke dag ongeveer een uur bezig met van en naar hun werk rijden”, zegt UHN-onderzoeker Andrew Kun. “Met autonome voertuigen kan een deel van die tijd worden gewijd aan werkgerelateerde inspanningen.”

Meer productiviteit?

Dat is een uitgangspunt en misschien ook wel een ideaal. Is er aan boord van een zelfrijdende auto echt tijd en vooral gelegenheid om alvast je mailbox leeg te werken op weg naar kantoor? Welke huidige en toekomstige technologieën kunnen bijvoorbeeld helpen om zelfrijdende kantoor voor elkaar te krijgen? En kan dit echt de productiviteit van werknemers en bedrijven naar een hoger niveau helpen tillen? Het onderzoek moet antwoord helpen geven op dergelijke vragen.

Drie interfaces

De onderzoekers willen onder meer begrijpen hoe technologie mensen in staat kan stellen om reizen en werken veilig met elkaar te combineren. Daarvoor zullen ze een nieuwe interface ontwikkelen en testen, zowel in simulators als in echte voertuigen. Het project zal drie vormen van gebruikersinterfaces tellen: stemgestuurd, tastbaar en met toegevoegde realiteit. Dit alles moet ontwerprichtlijnen opleveren waarmee onderzoekers, producenten en beleidsmakers verder kunnen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.