Hoogleraar Martens. FOTO TNO

Prof. Martens wetenschappelijk directeur bij TNO-unit Traffic and Transport

Prof. Dr. Marieke Martens is benoemd tot Director of Science bij de Unit Traffic and Transport van TNO. Het wetenschappelijk profiel van het onderdeel van de onderzoeksorganisatie wordt hiermee flink uitgebreid. Martens is als hoogleraar ITS and Human Factors verbonden aan de Universiteit Twente. 

Martens speelde zowel binnen als buiten TNO al een belangrijke rol op het gebied van onderzoek naar Human Factors, rijgedrag en Intelligent Transport Systems. Ze deed eerder onderzoek naar bijvoorbeeld vermoeidheid, afleiding en werklast tijdens het rijden, het beïnvloeden van mobiliteitsgedrag en naar de menselijke interactie met zelfrijdende auto’s. Zij leverde belangrijke bijdragen aan tal van publicaties over ‘connected en automated driving’.

Breed perspectief

Martens kennis is van grote waarde voor TNO, laat de onderzoeksorganisatie weten. “De mobiliteitstransitie heeft grote behoefte aan het kunnen overzien, begrijpen en combineren van de verschillende wetenschappelijke disciplines. Dit is nodig om de innovaties binnen mobiliteit en logistiek te kunnen realiseren. Wat technisch mogelijk is en wordt, moet ook economisch haalbaar, beleidsmatig uitvoerbaar en menselijk begrijpelijk en acceptabel zijn.”

Dat vraagt volgens TNO om Martens scherpe blik op het brede onderzoeksveld van Traffic and Transport. Dit veld is groot en strekt zich uit van onderzoek naar zelfrijdende en duurzaam aangedreven voertuigen tot studies het effect van veilig, emissievrij en efficiënt verkeer en vervoer.

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.