Toyota Lexus zelfrijdende auto. Bron: Toyota

Grote bedrijven gaan impact robotauto’s op mensen onderzoeken

Bron: Toyota

Een consortium van onder meer Ford, Waymo, Uber, Daimler, FedEx, Toyota en Lyft gaat onderzoek doen naar de mogelijke impact van zelfrijdende auto’s op mensen en de samenleving.

Het consortium heeft zichzelf het Partnership for Transportation Innovation and Opportunity (PTIO) genoemd, zo meldt The Verge. De bedrijven realiseren zich dat autonome voertuigen van invloed zullen zijn op de samenleving en hoe die is ingericht. Zo verdienen alleen in Amerika al 3,8 miljoen mensen hun brood achter het stuur van een voertuig, waarvan 1,7 miljoen als vrachtwagenchauffeur. Dat is het vakgebied waar zelfrijdende voertuigen als eerste worden verwacht, waardoor het vak van vrachtwagenchauffeur in zijn huidige vorm in hoog tempo overbodig kan worden.

Mogelijkheden in werk

PTIO heeft voor de eerste zes maanden een aantal doelen gesteld. Zo willen de betrokken partijen in kaart gaan brengen wat de impact van zelfrijdende auto’s op de toekomst vana arbeid is. Ook wil men andere belanghebbenden bij het proces betrekken. En bovendien wil het consortium de aandacht gaan vestigen op de mogelijkheden die zelfrijdende voertuigen bieden op het gebied van werk. Op deze manier wordt er ook naar de menselijke kant van alle ontwikkelingen gekeken, waar de focus nu vooral op veiligheid en toepassing in de praktijk ligt.

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.