Trident 2

Studenten TU Delft willen RoboBoat-race volgend jaar winnen

Bron: Trident Delft

Een studententeam van de TU Delft deed onlangs mee aan de RoboBoat-race in het Amerikaanse Daytona. In een veld met vooral veel meer ervaren tegenstanders werd het team knap vijfde. Volgend jaar willen de studenten voor de overwinning gaan.

Het team bestaat uit zes studenten die voor de minor Robotics kozen: een industrieel ontwerper, twee werktuigbouwkundigen, een electrical engineer en twee studenten technische informatica. Door Damen Shipyards kregen zij een casus voorgelegd, omdat dit bedrijf graag meer wilde weten over autonome scheepvaart. In januari werd de minor afgerond. Bij die gelegenheid presenteerde het team het eerste prototype van de Trident: een boot die autonoom kan varen en die daarnaast bepaalde taken kan uitvoeren.

Teams die al jaren meedoen

Maar daarmee hield het niet op, legt Tim Puglia uit. “Na afronding van de minor hebben we in onze vrije tijd verder gewerkt aan de boot en deze gereed voor competitie gemaakt.” Het team wilde deelnemen aan de RoboBoat-race in Daytona, Florida. “Voor ons was dat de eerste keer, maar er zijn teams die al jaren meedoen. Die hebben meerdere boten gebouwd en veel software geschreven, waar wij eigenlijk met niets zijn begonnen. Dat betekent dus dat je eerst gaat verkennen, en vervolgens neem je beslissingen en ga je software schrijven.”

Het resultaat van al die inspanningen was de Trident. Dit vaartuig van 75 bij 52 centimeter weegt zo’n twaalf kilo en kan varen met een snelheid van 1,5 meter per seconde. De vorm biedt de stabiliteit die nodig is om de vele sensoren aan boord hun werk te laten doen. Zij verzamelen data waarmee de computer in de romp van de Trident de koers bepaalt. Tijdens de wedstrijd in Daytona moesten de deelnemers een parcours afleggen en onderweg diverse opdrachten uitvoeren. En dat verliep goed: het team van de TU Delft werd vijfde in een veld met veertien deelnemers, waarvan de meesten meer ervaring meebrachten dan de Nederlanders.

Prijs voor presentatie

“We wilden voor de eerste plaats gaan, maar we wisten ook dat we hele sterke tegenstanders zouden treffen”, legt Puglia uit. “De vijfde plaats in de eindstand is dus best goed. Bovendien heeft de jury nog een aantal prijzen toegekend, waarvan wij die voor Best Static Perfomance hebben gewonnen voor onze algehele presentatie.”

Al met al heeft het team de smaak nu goed te pakken. De kennis er ervaring die nu is opgedaan, zal worden gebruikt om de Trident verder te ontwikkelen. De registratie voor RoboBoat 2019 is namelijk al geopend en het team van de TU Delft wil weer meedoen. “We hebben de afgelopen tijd ontzettend veel geleerd en ik denk dat we dat kunnen gebruiken om nog hoger te scoren dan dit jaar. De volgende keer willen we proberen de eerste plaats te behalen”, aldus Tim Puglia.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.