Tu Graz onderzoekt autonome bezorging met drone en Jetflyer

TU Graz beproeft autonome bezorging met drone en Jetflyer

De Technische Universiteit Graz in Oostenrijk voert op dit moment onderzoek uit naar hoe autonoom vervoer ingezet kan worden voor de ‘last mile’ in pakketbezorging. Twee onderzoeksgroepen hebben de krachten gebundeld om drones en voertuigen laten zien en nadenken via artificial intelligence (kunstmatige intelligentie).

Een van de onderzoeksgroepen verwierf internationale bekendheid met onderzoek naar beeldverwerking, machine learning, objectherkenning en 3D-reconstructie. 

De andere onderzoeksgroep van de technische universiteit ontwikkelde succesvolle methodes, software en geïntegreerde systemen voor autonome robots.

Bezorging

Deze twee onderzoeksgroepen werken op dit moment samen met transportbedrijven Post AG, SFL technologies, i-Tec and Energie Steiermark aan twee projecten voor autonome bezorging.

 De eerste studie heeft als doel een drone een brief of pakket op de deurmat te laten bezorgen.

Om dit mogelijk te maken is nauwkeurige beeldherkenning van de drone, de verwerking van de beelden en het zelfstandig landen cruciaal. 

“Wij geven de drones intelligentie. Wat ons werk zo bijzonder maakt is dat waar andere hun weg vinden op basis van GPS, onze drones camera’s en hun eigen computers aan boord hebben die ook beelden evalueren. Met andere woorden: het apparaat ‘ziet’ waar het vliegt en reageert daar passend op”, aldus onderzoeker Friedrich Fraundorfer aan de TU Graz.

Op dit moment werkt het team van Fraundorfer intensief aan de beeldevaluatie-software voor het ingewikkelde landingsproces. “Naast het landen, zijn er ook andere veiligheidsaspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Ze moeten ook herkennen of er mensen, dieren of andere obstakels zijn en hier adequaat op reageren.”

 Post AG test momenteel het systeem van de TU Graz.

Autonome Jetflyer

Op dit moment wordt er al post bezorgd door het tweepersoons elektrische voertuig Jetflyer, nu nog met bestuurder. Post AG, Energie Steiermark and i-Tec en een team van TU Graz zijn nu aan het onderzoeken of de Jetflyer ook autonoom kan bezorgen in binnensteden.

Om dit te doen bekijken de partijen of de software en algoritmes die eerder aan de technische universiteit zijn ontwikkeld voor robotvoertuigen, kunnen worden toegepast op de Jetflyer. Het is de bedoeling dat de Jetflyer dit najaar op het voetgangerspad van Graz gaat rijden. De kosten van de proef worden gedeeld door
de bedrijven Post AG en Energie Steiermark AG.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.