Uber werkt aan techniek tegen wagenziekte in zelfrijdende auto

Bron: Volvo

Uber werkt aan manieren om wagenziekte in zelfrijdende auto’s te voorkomen. Dat blijkt uit een patent dat onlangs is gepubliceerd. Wanneer het voertuig de rijtaak overneemt, kan de inzittende van de auto andere zaken doen zoals werken op de laptop, gamen of het lezen van een boek. Dergelijke activiteiten kunnen echter zorgen voor misselijkheid bij de passagiers.

Het Sensory Stimulation System, zoals de techniek van Uber wordt genoemd, moet overeen laten komen wat een bestuurder voelt en ziet. Een van de manieren om reisziekte te voorkomen, is beweegbare stoelen, die de hersenen min of meer misleiden.

Luchtstroom

Frisse lucht is een bekende manier om wagenziekte tegen te gaan. Uber wil daar ook gebruik van maken: een speciaal luchtstroomsysteem richt zich op specifieke plaatsen van het lichaam en is gebaseerd op de bewegingen van een auto. De intensiteit, temperatuur en timing van de luchtstroom moet het doen lijken alsof de bestuurder in open lucht zit.

Een andere manier is een lichtbalk in de auto, die licht met verschillende kleuren en helderheidsinstellingen kan uitstralen om richtingsverandering na te bootsen. Daarnaast kan er een scherm in de auto worden gebouwd waarin te zien is welke manoeuvres de auto gaat maken.

Techniek toepassen

Het is overigens nog de vraag of Uber deze techniek ook daadwerkelijk gaat toepassen; een groot deel van de toegewezen octrooien zien nooit het daglicht.

Lees ook: Idee Waymo: zelfrijdende auto wordt zachter bij aanrijding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.